Морските плодови се сметаат за едни од најздравите видови на месо, каде што спаѓа и рибата. Имено, во зависност од видот, рибата содржи хранливи материи како омега 3 и омега 6 масни киселини, како и минерали кои се потребни на организмот и го одржуваат во здрава состојба. Морска или слатководна, рибата е доста вкусна и можете да ја конзумирате секој ден, а за подготовка не е потребно многу време.
1. Маринирана риба
Маринадата е брз и лесен начин на додадете повеќе зачини на рибата. Во зависност од вашиот вкус, можете да додадете слатка, кисела или лута маринада затоа што е добра за рибата. Имено, маслото во маринадата ја спречува рибата за да се залепи или пак да се исуши. На овој начин добивате предлог вечера за само 30 минути, така на пример, додека ја подготвувате скарата, маринадата ќе биде готова.
2. Риба на скара
Рибата на скара може да биде одличен оброк. Скарата се грее во зависност од видот и потребата. Она што треба да го знаете за рибата е дека колку е потенка, подобро се готви на скара, во спротивно, може да се залепи. Овој начин на подготовка на риба обично се практикува со лосос, пастрмка, скуша или сом. Според тоа, премачкајте ја скарата со масло, доволно за да не се залепи рибата. Може да сервирате со посна салата.
3. Печена риба
Секое филе е одлично за да се подготви во фурна или рерна. Овој начин на подготовка на риба е можеби и најлесниот. Премачкајте ја тавата со масло и оставете ја во рерна да се пече 10 минути на 230°C. Можете да додадете и зеленчук, затоа што зеленчукот ја одржува рибата сочна, а зачините ќе додадат на вкус. За овој начин на подготовка може да употребите алуминиумска фолија.
4. Пржена риба
Овој начин на подготовка на риба најчесто се користи за рибите што се помеки затоа што резултатот е крцкава и мека риба. Тоа ги вклучува морската риба како филетите, ракчињата и слично. Но, доколку сакате да подготвите потврда риба како бакалар или иверка, може да ги исечете на парчиња (ленти) и постепено да ги мешате додека се готват. Гответе ги 4 до 5 минути од секоја страна.
5. Варена риба
Доколку се одлучите за овој начин на подготовка на риба, осличот можеби е најсоодветниот вид. Рибата се припрема лесно и на сличен начин кога варите јајце. Оставете да се вари околу 8 минути од секоја страна, ако е потребно и повеќе. Како идеја, може да додадете сок од лимон, рибја супа или бело вино за да добиете на вкус. Покрај тоа, овој начин се смета за најздравиот за припрема на риба и како храна за помлад изглед на кожата.
6. Крцкава риба во тесто
Обично тестото се прави со брашно, јајца, млеко и вода. Но, доколку сакате да испробате нешто ново, можете да го направите со сирење, кромид или било кој друг производ кој одговара на вашите преференци. Сепак, тајната на крцкавоста на рибата се крие во начинот на подготовка. Готови се кога рибата ќе добие златна боја. Овој начин може да ви послужи како идеја за вечера под 400 калории.
7. Риба на пареа
Овој начин е доста сличен на оној кога варите риба, единствената разлика е во тоа што наместо во вода, ја оставате да се подготвува над пареа. Имено, рибата се става во специјален сад за ваква намена и се става над водата што врие.
Рецепт: Плескавици од риба
И покрај горенаведените лесни начини да подготвите риба, дополнително ви нудиме рецепт за плескавици од риба кои се вкусни со невообичаен облик. За повеќе идеи, можете да ги разгледате прилозите со рецепти на Рептил.
Потребни состојки се следниве:
- 1 кг риба ослич
- 500 гр компири
- Магдонос
- 1 главица кромид
- 4 јајца
- Сол
- Вегета
- Бибер
- 2-3 чешниња лук
- Масло
- Лебни трошки
Начин на подготовка:
Излупете го осличот и ставете го да се вари. Во посебен сад, ставете ги и компирите да се варат. Сварениот ослич исчистете го од коските и заедно со сварените и излупени компири, измелете ги на машина за мелење на месо.
Во мелениот ослич и компир, додајте ситко исечкано лукче, ситно исечкан кромид, магдонос, јајца, сол, зачин вегета и бибер. Измешајте ја смесата и формирајте плескавици. Плескавиците од ослич валкајте ги во лебни трошки и пржете ги на загреано масло. Како прилог може да сервирате салата од компири.
Заклучок
Рибата е лесна за подготовка затоа што скоро никогаш не може да изгори или да се препече. Златната или кафеавата боја што ја добива при крајот на готвењето е знак дека може да се послужи. Покрај тоа, рибата не бира сезона, можете да ја подготвите кога сакате.