Блог

Едноставни трикови за подготовка на совршено кафе

Живеејќи во модерното време, кафето станува пијалок кој е неопходен за функционирање во текот на неделата затоа што нуди повеќе придобивки. Понекогаш се случува да одложиме посета на омиленото кафуле и сакаме да го испиеме кафето дома.

Во работни денови треба да биде доволно јако за да ве разбуди, а во лежерните денови треба да биде доволно вкусно за да уживате. За да го постигнете тоа, не ви треба апарат за кафе, туку трик или два, иако апаратите не се на одмет.

Ирско кафе на совршен начин

Името на ирското кафе датира уште од далечната 1942 година, а неговиот начин на подготовка варира од почетокот па се до денес. Сепак, за совршено ирско кафе потребнo е да обрнете внимание на засладувачот.

Трикот е да користите шеќер во коцки, наместо мелен затоа што со коцките ќе ја добиете правилната доза и полесно се топат. А наместо тоа, може да додадете иста количина на сируп по вкус. На крај, не заборавајте да додадете шлаг пена одозгора. Може да го направите со еспресо, филтер кафе или нескафе.

ирско кафе

Домашно Мока кафе

За да направите вкусно мока кафе постојат неколку трикови. Најпрво, треба да обрнете внимание на чоколадото како главна состојка. Кога додавате вкус на чоколадо, нека биде темно наместо со чоколадни чип колачиња, чоколаден прелив или сирупи како засладувачи.

Друго што е важно е да го направите со тазе мелено инстант кафе за да не добиете краен вкус или мирис на изгорено. А за да го избегнете тој вкус, следниот трик е да додадете чоколаден прав во филтерот со кафе пред да го сварите. Може да го направите и со млеко за кафе.

мока кафе

Кафе на виетнамски начин

Кога ставатe кафe, после кафето додајте млеко. Млекото туривајте го пополека, за да се разлее во чашата од горе до самото дно правејќи интересни слоеви со што ќе добиете изглед на виетнамско кафе како во кафуле.

Исто така, за виетнамското кафе потребно ви е кондензирано млеко, кое може да го најдете во маркетите на Рептил. На крај, ставете 2 коцки мраз одозгора и сервирајте со цевка. Имено, виетнамското кафе се пие црно и јако, а велат дека тогаш кафето помага највеќе при помнење и концентрација.

кафе

Фрапе со карамела

Фрапе со карамела е одличен начин да покажете дека не секогаш највкусното кафе се пие во кафуле или ресторан. Употребете бадемово или кокосово млеко и нека биде во ледени коцки (ставете го фо засладувач со форма на коцки). Прелијте со чоколаден прелив и со карамела. На крај, сервирајте со шлаг пена одозгора и колачи со бисквити на страна.

фрапе нескафе

Трикот на турското кафе

За турското кафе велат “Да пиеме слатко, за да зборуваме слатко”. Имено, трикот за вкусно турско кафе е да не ставате шеќер откако ќе го сварите кафето, туку на почеток, заедно со лажичката кафе затоа што талогот ќе се измеша и ќе се изгуби првобитниот вкус на кафето. Другиот трик за совршено турско кафе е да го измешате тогаш кога кафето почнува да се топи и паѓа на дното на ѓезвето.

Кога водата почнува да врие измешајте го убаво и оставете го да доврие. Доколку го преферирате кафето со пена, сервирајте го веднаш, доколку не сакате пена, тогаш тргнете го на страна да одстои за да спадне пената, а потоа сервирајте го.

турско кафе

Заклучок

Кафето има доста придобивки за нашето здравје, а покрај тоа е и вкусно доколку го направиме на наш сопствен начин, со состојките кои ги преферираме и ни се по вкус или пак според трикови за да му го збогатиме вкусот значително. Овие трикови ќе ви послужат и за да ги докажете вашите вештини за правење на вкусно кафе на разни начини, затоа што не прават само шанкерите вкусно кафе.