Тестенините се едни од најлесните јадења, и не само заради тоа што се приготвуваат брзо и едноставно, туку и поради тоа што многу лесно може да се експериментира со нив. Достапни се во различни форми, а во нив секогаш имате слобода да додавате разновидни состојки и да постигнете нови и необични вкусови. Тие се и евтини, што значи дека може да ги најдете по достапна цена во маркетите на Рептил.
1. Лазања од макарони
Еден доста необичен начин на подготовка на тестенини се лазањите направени од макарони. Макароните треба да бидат покрупни, избегнувајте ги оние поситните. Прво, подгответе црвен сос по ваша желба или користете доматно пире, а потоа во истото тавче со сосот ставете ги макароните директно од ќесичката без претходна подготовка. Додајте и малку вода, ставете ги во рерна и прекријте ги со алуминиумска фолија. За 40-на минути ќе бидат готови.
2. Шпагети со црвен сос
Шпагетите се секогаш добар избор доколку сакате да успеете во тоа да добиете префинет вкус. Лесни се за подготовка, и со малку работа можете да се докажете како готвач со искуство во кујната. Сварете ги шпагетите и пригответе го сосот од домати. На крај, се заедно измешајте и сервирајте. Црвените сосови секогаш одговараат одлично со црвено вино.
3. Домашни равиоли
Спремете тесто и исечкајте го на 3 дела. Секој дел исукајте го или поминете го на машина за паста за да добиете долги правоаголни парчиња како за лазања. Потоа секое парче исечете го на пола и на секоја половина ставете претходно подготвени состојки, и превиткајте ги (затворете ги во вид на равиоли).
Состојките за полнење на равиолите може да бидат мелено месо, сирење, спанаќ или било кои други состојки по ваша желба. Може да ги сварите или да ги испечете.
4. Потпечени макарони со сирење
За потпечени макарони не мора многу добро да се снаоѓате во кујната. Доволно е да го изберете вистинското сирење и останатиот дел од намирниците и да започнете. За подготовката треба само да ги наредите макароните и намирниците во тавата и да ги ставите во рерна да се испечат.
Совет: Додека се печат, може да уживате во чаша класик бело вино, така вашите гости ќе се чувстуваат како во ресторан.
5. Паста во бел сос
Пастата, е секогаш добар избор кога сакате да зготвите добро јадење на вашата трпеза, а да не ви одзема многу време. На пример, секогаш кога си доаѓате изморени или пак имате кратко време пред да излезете, пастата е одличен оброк. Потребно е да ги ставите тестенините од ќесичката во врела вода и ќе се сварат за помалку од 10 минути. Бешамел сос е добитна комбинација со паста. Уживајте!
6. Гответе ги заедно со сосот
Готвачите препорачуваат дека е добро тестенините да се готват во сосот зошто така апсорбираат повеќе вкус. Следниот пат, наместо да ги готвите одвоено, згответе ги во сосот за на тој начин да добијат поинтензивен вкус и арома. На крај, додајте магдонос или друга свежа состојка или зачин за да го заострите мирисот на тестенините и ќе добиете подобар рецепт дури и од оние во вашиот омилен ресторан.
7. Салата од макарони
Убавината на тестенините е во тоа што можете да им додавате безброј намирници и сосови. Едноставна подготовка на тестенини во вид на салата е одличен избор доколку ви останале тестенини од ручек или претходниот ден. Изберете зеленчук, исечкајте го на парчиња и додајте го во чинијата со макарони. Ваш е изборот дали зеленчукот пред тоа ќе го сварите или пак ќе го јадете свеж. Може да изберете се – од домат до брокула. Добар апетит!
Заклучок
Има многу рецепти со тестенини кои може да ја пополнат оваа листа. Но, за да го направите вистинскиот избор, само треба да знаете кои други состојки покрај тестенините се по вкус на вашите гости, а останатото е на вас. Тестенините се секогаш добар избор за да импресионирате некого на полесен начин.