Блог

5 идеи за вкуснa салатa

Салати

Овој период од годината е особено погоден за свежи, лесни и здрави оброци. Во овој блог ви нудиме 5 рецепти за салата кои може да ги јадете како оброк, закуска или како прилог со други јадења. Исклучително хранлива салата е идеална за летниот период и треба да е застапенa барем еднаш во текот на денот. Особено е поволно што сите состојки кои се вклучени ги има свежи овој период од годината и може да се купат во најблискиот маркет.

Цезар салата

Цезар салата

Оваа салата е една од најпознатите во светот. Поради богатите состојки кои се користат, многу често се конзумира и како лесен ручек или вечера.

Состојки за салатата:

Состојки за прелив:

Подготовка:

Најпрво се подготвува пилешкиот стек, кој може да се пече во рерна, зачинет по желба. Откако ќе се испече треба да се исечи на мали парчиња.

Парчињата леб се сечат на мали парчиња во форма на коцки, се зачинуваат со малку маслиново масло, буковец, оригано и се печат кратко да станат крцкави.

Се приготвува преливот и сите состојки се мешаат.

Во длабок сад се става измиена и сечкана марула и се додаваат коцките леб, месото, пченката и шери доматите. Се додава преливот и за крај се додава пармезанот.

Туна салата

Туна

Ова е предлог за една многу лесна за подготовка и здрава салата, која исто може да се конзумира како оброк.

Состојки за салатата:

  • Марула – 1/2 пар
  • Туна – 1 пар
  • Маслинки – 5 пар
  • Пченка – 100 g
  • Кромид – по желба
  • Маслиново масло – 1 лажица
  • Цеден лимон – 2 лажици
  • Балсамиков оцет – по желба
  • Сол – по желба

Подготовка:

Измиена и исечкана марула се става во длабок сад. Кромитчето и маслинките се сечкаат на ситно. Додајте ја туната. На крај се додаваат сокот од лимон, балсамиков оцет, маслиново масло и сол по желба.

Авокадо салата

Авокадо

Авокадо салатата е здрава салата која може да се конзумира како лесна вечера. Таа е е меѓу најлесните и најбрзите вегетаријански рецепти за подготовка.

Состојки за салатата:

  • Зелена свежа салата – 1 пар
  • Кашкавал – 150 g
  • Варени јајца – 3 пар
  • Авокадо – 1 пар
  • Маслиново масло – 3 лажици
  • Лимонов сок – 2 лажици
  • Балсамиков оцет – по желба
  • Младо кромитче – по желба
  • Сол – по желба
  • Црн бибер – по желба

Подготовка:

Сварените јајца се двојат од белките и се ставаат настрана. Трите жолчки од јајце се дробат во еден сад и им се додава сол, црн бибер, лимонов сок, маслиново масло и балсамиков оцет и се меша додека не се добие смеса како сос.

Авокадото се сече на половина, се лупи и се сече на парчиња. Се додава и сосот.

Зелената салата убаво се мие, се сече и се додава во садот.

Се додаваат уште 2 лажици маслиново масло, се промешува смесата и на крај се ренда кашкавалот и се посипува исечканото кромитче.

Салата од спанаќ со ореви и моцарела

Салатата од спанаќ е исклучително здрава салата, богата со хранливи материи, вклучувајќи ги железото, калциумот, витаминот А и Ц, фолна киселина и многу други.

Состојки за салатата:

Состојки за прелив:

  • Маслиново масло – 1 лажица
  • Лимонов сок – 2 лажици
  • Балсамиков оцет – 1 лажица
  • Сенф – 1 мала лажица
  • Сол – по желба
  • Црн бибер – по желба

Подготовка:

Оревите се потпекуваат околу 3 минути на 170 °С.

Спанаќот се мие и се сечка, моцарелата се сечка на коцки, а јаболкото на тенки парчиња.

Состојките од преливот се соединуваат.

Се мешаат спанаќот, оревите, јаболкото и сирењето и се преливаат со преливот.

Таратур со павлака и ореви

Таратур

Таратурот е многу позната, лесна и нутритивна салата, која е нискокалорична и исклучително вкусна. Може да се јаде како прилог со оброк или како ужина.

Состојки за салатата:

  • Краставици – 2 пар
  • Павлака со ниска масленост – 250 ml
  • Ореви – 30 g
  • Лук – 3 чешниња
  • Куркума – по желба
  • Оригано – по желба
  • Црн бибер – по желба
  • Маслиново масло – по желба
  • Магдонос – за декорација

Подготовка:

Во голем сад се ставаат исечканите краставици, лукот, павлаката и сечканите ореви. Се меша убаво, се додаваат зачините и се декорира.

Салата

Летото е идеален период за јадење на свежа и сурова храна. Јадењето салати ве одржува хидрирани, свежи и ви нуди доволно витамини, минерали и електролити. Воедно на овој начин конзумирате обороци што брзо се приготвуваат, па со тоа ќе го намалите времето поминато во кујна.