Макала за чипс се одлична идеја за предјадење, за лежерен ручек или вечера. Лесно се подготвуваат а се доволно софистицирани и вкусни за да ги послужите гостите. Покрај тоа, може да изгледаат убаво и декоративно на една трпеза. Ова се нашите 5 предлози за макала за чипс:
1. Макало со Авокадо
Секое предјадење треба да биде доволно вкусно за да отвори апетит за главното јадење – веге макала за чипс се еден пример. Исто така, нема да се грижите околу тоа дали некој од гостите е веган или не, затоа што секој ќе може да ужива во неодоливиот вкус.
Потребните состојки се следниве:
Начин на подготовка:
Двете авокада измијте ги, а потоа исечкајте ги во сад или ставете ги во блендер. После тоа излупете ги чешнињата лук, измијте ги, па додајте ги во сад заедно со исечканите авокада. Лимонот исцедете го за да имате свежо исцеден сок и додајте го во садот или блендерот, заедно со смесата.
Понатаму, додајте една лажица од маслиновото масло, додајте ја солта, биберот и блендирајте се дури добиете смеса во вид на крем. Макалото прекријте го со фолија и оставете го да се олади во фрижидер минимум два часа.
2. Бело макало за чипс
Убавината во домашната подготовка на белиот сос, е во тоа што ќе добиете сос по ваш вкус и ќе можете да го сервирате свеж. Единствено што треба да направите е да го ставите во фрижидер да се излади. Исто така, може да си играте со состојките и зачините – додајте коријандер или магдонос и добивате тартар сос.
Потребните состојки се следниве:
- Мелен бел лук
- Павлака за готвење
- Мајонез
- Кромид
- Копар
- Магдонос
Начин на подготовка:
Во сад со средна големина додајте ја павлаката за готвење и измешајте ја заедно со мајонезот. После тоа додајте мелен бел кромид, копар, магдоносот и мелен бел лук. Мешајте ја смесата се додека не се направи како крем. Прекријте го кремот и оставете го најмалку два часа да отстои во фрижидер.
3. Сос со сенф и мед
Потребни ви се само 4 состојки за да добиете комбинација од слатко-кисел вкус. Иако могумина го јадат како сос за пилешки прсти, малкумина го пробале како макало за чипс. Вака сервиран, чипсот би изгледал како одлично предјадење пред вечера.
Потребните состојки се следниве:
Начин на подготовка:
Измешајте ги мајонезот, медот и сенфот во еден сад, и ставете ½ лажица сок од лимон. Мешајте ги состојките се додека добиете смеса. Прекријте го сосот со фолија и оставете го во фрижидер да се излади.
4. Пикантно макало за чипс
Ниедно предјадење не може да опстане без класичните и пикантни макала за чипс од домати. Иако нашата препорака е да биде луто, можете да го направите вашиот сос благ, доколку тоа е по ваш вкус.
Потребните состојки се следниве:
- 5 домати
- 1 главица црвен кромид
- 1-2 чешниња лук
- Коријандер
- Оригано
- 1 лажица маслиново масло
- Пиперка (зелена или халапењо)
- Чили или табаско
Начин на подготовка:
Ситно исечкајте ги доматите, кромидот, белиот лук и пиперката. Сето тоа добро измешајте го во сад или во блендер заедно со маслиновото масло и со зачините. На крај, прекријте го со фолија и оставете го во фрижидер да се излади околу 2 часа. Пикантните макала за чипс се повкусни кога се служат ладни.
5. Макало со сирење
Макалата за чипс се одлична идеја за да ги послужите гостите со вкусно и кремасто предјадење. Но, убавината на ова макало со сирење е тоа што е готово за минута – совршено за ненајавени гости. Добар апетит!
Потребните состојки се следниве:
- 4-5 листови кашкавал за тост
- ½ чаша салса
- 70 гр свеж крем сир
Начин на подготовка:
Во керамички сад ставете 2 листови кашкавал, а врз нив салсата и крем сир. Додајте уште 2 листови кашкавал и ставете го во микробранова печка од 20 до 30 секунди. Измешајте ја смесата и доколку е потребно, ставете го уште 10 секунди додека се направи доволно кремасто.
Заклучок
Како што наведовме погоре, макала за чипс се секогаш добра идеја за предјадење. Кај младата популација се особено популарни како апетисани или јадење додека гледаат некој филм или ТВ серија. Во секој случај, се одличен избор на 21-от век. Уживајте!